GALATA’M

Beni bilen bilir ki; İstanbul’daki tek platonik aşkım Galata Kulesi’dir.

Size öncesinde biraz kulenin tarihinden ve geçmişinden bahsetmek istiyorum. Kuleyle özel bir hikayemiz de var. Onu ayrıca başka yazımda anlatacağım. (3 delinin Galata hikayesi olsun adı da ?)

İstanbul’un Galata semtinde bulunan kule 528 yılında inşa edilmiş bir yapıdır ve şehrin önemli sembolleri arasındadır. İstanbul Boğazı ve Haliç, kuleden panoramik olarak izlenebilmektedir. UNESCO, 2013’te kuleyi Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil etmiştir.

528 yılında ilk Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiştir. Sultan III. Murat’ın müsaadesiyle rasathane kurulmuş, ancak bu rasathane de 1579’da kapatılmıştır.

17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, Okmeydanı’nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1632 yılında Galata Kulesi’nden Üsküdar-Doğancılar’a uçmuştur.

1717’den itibaren de kule yangın gözleme kulesi olarak kullanılmıştır. Yangın, ahalinin duyabilmesi için büyük bir davul çalınarak haber verilmekteydi. III. Selim döneminde çıkan bir yangında kulenin büyük bölümü yanmıştır. Onarılan kule 1831 yılında başka bir yangında yine hasar görmüş ve onarılmıştır. 1875 yılında bir fırtınada külahı devrilmiştir. 1965’te başlanıp 1967’de bitirilen son onarımla da kulenin bugünkü görünümü sağlanmıştır.

Tarihini ve geçmişini size anlatmamın amacı; bu kulenin tüm zorluklara rağmen halen dimdik İstanbul’u göğüslercesine ayakta kalabilmesidir. Ben bu kulede kendimi ve hayatımı görerek, yaşayıp hissediyorum. İşte bu yüzden bende çokça anlamlı ve değerli ?

Ve eğer ki içerisine girip İstanbul manzarasını izlemediyseniz çok şey kaçırmışsınız. Benden tavsiye pandemi zamanında boşken en kısa sürede bir ziyaret etmeniz. Çünkü ben 9-01-2021 tarihinde haftasonu yasağından faydalanıp, sağnak falan dinlemeden içerisine girdim. Dışarıda hiç sıra yoktu ve içinde keyifle birkaç saat kalabildim. Bu güzel kareler de o güne ait ?

Şimdi aklımda bir yaz günü 3.kez kuleye gün batımında çıkıp, güzel fotoğraf kareleri çekmeyi düşünüyorum.

Zaman ayırıp okuduğunuz için Teşekkürler Efem ???